Könny Kritika

Doxa's Wonderland

Doxa's Wonderland

Kis könyves Éj

Bagolyfészek Pécs

2019. május 10. - Doxa W.

fejlec.jpg

A Kis Könyves Éj keretében tértem vissza a Pécsi antikváriumba; ahol legutóbb egyik barátnőmmel vadásztuk a Rejtő Jenőket, mert a fejébe vette, hogy az összeset megszerzi. Jó dolog a bakancs lista, főleg ha irodalmi elemeket is tartalmaz. 

Tehát a Kis Könyves Éj célja, hogy bemutassa a kisebb könyvesboltokat. Olyan programokat szervezve ami közvetlen, baráti és kellemes; de tartalmas szórakozást nyújt.

 

Mivel én épp Pécsett tartózkodtam így a Bagolyfészek programját céloztam meg. Hogy az meg mi és hol van?

Bagolyfészek Könyvesbolt és Antikvárium - Pécs, Ferencesek u. 3.

A Bagolyfészek Könyvesbolt és Antikvárium immáron több mint 20 éve tartozik Pécs belvárosához, a Ferencesek utcájához. A bolt megálmodója Nagy Levente volt, aki fiatalon, kevés tapasztalattal, de bátran vágott a könyvszakmába. Mára már a könyvárusítás az élete és a hobbija. A bolt tanult és szorgalmas kollégák nélkül nem maradt volna fenn.
A Bagolyfészek számtalan irodalmi és zenei rendezvény házigazdája, szponzora: irodalmi estek és séták, könyvbemutatók, Slam Poetry, Kis Könyves Éj. Emellett küldetésünk a könyvkultúra terjesztése, az olvasás és a kommunikáció népszerűsítése, valamint könyvajánlások új, antikvár és antik könyvekből. - Kis Könyves Éj blog

 

bagolyfeszek_3.jpg

(A Kép: Kis Könyves Éj Blogról van)

A program kiírás: 

16.00 "Pécsi Múzsa" Irodalmi városnéző séta Tüskés Tibor azonos című regénye alapján, a sétát vezeti: Ágoston Zoltán irodalmár, újságíró, a Jelenkor című irodalmi folyóirat főszerkesztője.
Később: Versdiszkó Bagollyal: válogatás rég elfeledett dalokból, jó hangulat, pálinka, barátok, buli éjfélig

Egy régi jó barátommal érkeztem a sétára; benéztünk a könyvek kincstárába is ahol a polcok között lehetett nézelődni, fröccsel vagy pálinkával a kezünkben, kinek mi tetszett; mi fröccsöztünk. 

Bevártuk az össze részt vevőt és Zoltán vezetésével elindultunk a Jókai tér irányába. Ahol első állomások között Pécsről némi érdekesség ként megtudtuk, hogy az Elefántos házban játszott anno egy télen át Déryné Széppataki Róza, aki imádta a várost és elvolt ragadtatva a báli szezontól (abban az időben télen tartották a bálokat és még nem volt a városnak saját színháza).

250px-deryne.jpg

Majd utunkon tovább haladva, meg tudhattuk, hogy nagy ismert püspökünk Janus Pannonius ezen tisztség előtt még fiatalként pikáns, már-már erotikusnak mondható művek megírásában is jártas volt. Vagy épp Weöres Sándorról, hogy hogyan mentette ki rokona egy dorbézolós éjszaka után elkövetett vallási sértésből. De akár azt is, hogy a Szigeti kapun jó Zrínyink úgy belovagolt több 100 fős lovasságával, hogy távozásukkor rá sem lehetett ismerni a városra (ami akkor ugye török fennhatóság alatt át, így pusztításra ítéltetett). 

 A 1,5-2 órás séta alatt csak úgy röpködtek a történelmi sztorik. img_4707-collage.jpg

Megtudhattuk hol lakott Babits Mihály és Koczián Sándor költő, élvezhető valóságos életeket bemutató előadásban. 

Vissza tértünk kor vásárolgatunk a boltban, sztorizgattunk a régi Pécsről, én is itt születtem és Vers discot hallgattunk. 

Felüdítő, sok tudást átadó és nagyon kellemes program volt. Ha szeretnétek többet megtudni Pécsről ezeket a könyveket szerezzétek be:

img_4706-collage.jpg

Legközelebb pedig mindenképp menjetek el a Kis Könyve Éj egyik programjára. 

Doxa

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konnykritika.blog.hu/api/trackback/id/tr8214819120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása